Cserépkályha használatba vételi és karbantartási útmutató
A cserépkályha kifűtése, szárítófűtése:
Az építés során az új kályhában sok víz kerül, ezt kell ilyenkor a kályhatestből eltávolítani – méghozzá fokozatosan. A kifűtés során a víz a kéményen keresztül, gőz formájában távozik! Ezért nagyon fontos, hogy a száradás alatt a szellőző nyílások, illetve ha lehet, az ajtók a mindig nyitva legyenek! Az ajtó teljes bezárása megakadályozza a huzatot, a felhalmozódó gőzök nem tudnak távozni, és a fugák kitágulnak, megnyílnak!
A szárító fűtést a kályha felépítése után meg lehet kezdeni. A teljes kifűtés időtartama kb. 3 hét. Ezt abban az esetben, ha a kályha fűtési szezonban készül, be kell tartani!!!!!
A kifűtés menete:
Az első begyújtások előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót levéve, a kéményben égessünk el megfelelő mennyiségű papírt. A cél a kémény átmelegítése – azaz, ne elégedjünk meg azzal, hogy ellobbant egy-két lapocska, hanem égessünk el komolyabb mennyiséget annak érdekében, hogy ne következzék be visszafüstölés.
Miért?
A kémény ugyanis egyfajta szelep a benti, ill. a kinti levegőtömb között. Ha odakinn lényegesen hidegebb van, mint a lakásban, akkor a nagytömegű kinti levegő erős szívóhatása érvényesül (ez a huzat). Ha odakinn melegebb van, mint benn (elég egy-két foknyi különbség is), akkor szintén a kinti nagy légtömeg hatása érvényesül. Méghozzá úgy, hogy az „visszatölt” a lakásba, azaz az áramlás iránya éppen fordított, mint az égés számára szükséges (nincs huzat). A frissen elkészült kályha a kéményen keresztül veszíti el a víztartalmát, gőzét, ami még vissza is hűti a rendszert, azaz növeli a begyújtás nehézségét.
A kémény kifűtésére szánt papírral tehát nem érdemes takarékoskodni, hiszen ezzel a visszafüstöléssel járó kellemetlenségeket spórolhatjuk meg. Célszerű legalább(!) 8-10 teljes újságot elégetni úgy, hogy lapokra tépjük, lazán gyürkésszük, majd az első, már égő lapra egyesével, folyamatosan „rátöltjük”. Ne tévesszen meg bennünket, ha a kémény gyorsan kikapja már az első lapokat is. A felmelegítés a cél, ezért végezzük el az előírt folyamatot.
I. Az első héten maximum langyos, kézmeleg állapotig melegítsük fel a kályhát. Nagyon kis tűzre 1-2 kg vékony fát rakjunk. A fűtés befejezését követően a szellőzőket tilos becsukni!
II. A második hét elején már meleg tapintásig lehet felfűteni a kályhát a famennyiség fokozatos és óvatos növelésével. Az ajtót még mindig nem kell becsukni!
III. A második hét legvégén, ill. a harmadik héten már forróra (üzemi hőmérsékletre) fűthető a kályha, oly módon, hogy a tűzteret egyszerre megtöltjük a szükséges famennyiséggel, és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. Az ajtót, ill. a huzatszabályozót még mindig nem csukjuk be!
IV. A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fűtve. Teljes kapacitással üzemeltethető.
Kifűtés a szezon előtt, kánikulában:
A kályha elkészülhet tavasszal, ill. nyári kánikulában is, amikor ugyan hasznos lenne a teljes kifűtés, de a lakás felfűtése kibírhatatlan kellemetlenséggel járna az ott élők számára. Ilyenkor is szükség van azonban némi szárító fűtésre! A kályha kipróbálását követő pár napban be-be kell gyújtani – egyszerre kb. 1-2 kg fát eltüzelve. A teljes felfűtés azonban elmaradhat! A szellőzőnyílásokat mindig, a tüzelés befejezését követően is, nyitva kell tartani (a kifűtési napok után is)! A szellőzők egészen a szezonkezdetig maradjanak szabadon, hogy a kályhát átjárhassa a huzat.
Az óvatosan, szárazra fűtött kályha hosszabb élettartamú és zavartalanabb üzemeltetést biztosít!
Fűtés a szezonban:
A tűzteret egyszerre megtöltjük a szükséges famennyiséggel, meggyújtjuk, majd ha leégett (már csak parázslik!!!), a kályhaajtót, a huzatszabályzóját lezárjuk. A következő fűtésig teljen el legalább 8-10 óra, hogy a kályha képes legyen újra hőt felvenni!
Éves első befűtés módja, a hideg már kiszáradt cserépkályha felmelegítése:
Hiába működött az előző szezonban tökéletesen a kályhánk, a kéményben uralkodó kedvezőtlen légnyomás miatt ilyenkor is bekövetkezhet a visszafüstölés. Ezért célszerű néhány alkalommal a kémény kifűtését ismételten elvégezni.
Milyen fát használjunk?
Fontos, hogy mindig száraz, lehetőleg keményfával tüzeljünk (tölgy, gyertyán, bükk, esetleg akác)!
A fa igen tiszta és környezetkímélő tüzelőanyag. A legjobb égés és optimális hatásfok eléréséhez elvileg legalább 2 éve vágott, szellős, csapadéktól mentes helyen tárolt fát használjunk. A frissen vágott és vásárolt fa nedvességtartalma kb.60-70% is lehet, így fennáll a veszélye a szurok és a kátrányképződésnek a kéményben, kályhában egyaránt. Ez rendkívül káros és kellemetlen állapot, igyekezzünk az említett javaslatokkal elkerülni ezt.
Ez az elv, de helyhiány miatt sokan nem tudják megtenni. De! Ha egy mód van rá, sose vásároljunk fát szezon közben, azonnali fűtési szándékkal. Legalább nyárelőn vegyük meg a következő idényre szánt fát. Ne használjunk (bármilyen kézenfekvő is az!) enyves, ragasztott bútorlapokat, mert erőteljesen kormoznak, és rongálják a kályha falazatát, amivel csökkentik annak élettartamát.
A fabrikett használható cserépkályhában is. Mivel szinte tökéletesen száraz, lényegesen kevesebb kell belőle, mint a hasított fából, ami jelentős árbeli különbségét ellensúlyozhatja.
Mit ne tegyen kályhájával?
Ne zárja le az első három hétig, szárítófűtés esetén!
Ne zárja le addig, amíg a fa lánggal ég, nem esik szét. Robbanás veszély!!!!
Ne fűtse folyamatosan. A felforrósodott kályhát ne rakja meg újra fával, mert nem fog több hőt leadni, inkább szétnyílnak a fugák!
Túl apró tűzifa (gyújtóst kivéve) esetén egyszerre nagyobb mennyiséget ne rakjunk a tűzre, mert a heves égéssel kárt okozhatunk, túlfűthetjük, akár felrobbanthatjuk kályhánkat (pl.: dióhéj, rétegelt lemez, fenyőhulladék, sok hullámpapír, hígító… stb.)
Ne fojtsa le a tüzet, kevés levegőadással! Hadd égjen! A visszafojtott égés tökéletlen, robbanást, kátrányosodást okozhat, elbűzösíti a kályhát!
Fontos!
Biztosítani kell a helyiség megfelelő szellőztetését az oxigén utánpótlás miatt! Azonos légtérben lévő kályha és páraelszívó esetén a tűz leégéséig a páraelszívót használni tilos, mert a szívó hatása erősebb lehet, mint a kéményé, így a kályha emiatt kifüstöl, a tűz nem tud égni!
Fontos teendő a kémény rendszeres tisztítása, a kályha szakszerű kezelése. Ezzel a kályhát hosszú életűvé és gazdaságossá teszi!